Zastosowanie pakowarek próżniowych

Obecnie coraz większa liczba konsumentów sięga po żywność pakowaną próżniowo. Tego typu produkty pozostają świeże nawet do pięciu razy dłużej niż pakowane tradycyjnie, nie mają kontaktu z powietrzem, co zapewnia trwałość smaku, formy oraz wyglądu. Ponadto pakowanie próżniowe chroni przed działaniem bakterii, a także umożliwia jej znacznie dłuższe przechowywanie. Z tych powodów pakowarki próżniowe są teraz wykorzystywane nie tylko przez producentów żywności, ale również przez gospodynie domowe.

Przydatne pakowarki próżniowe

pakowarka próżniowa - cenaPakowarki próżniowe stanowią niezbędne wyposażenie firm, działających w branży spożywczej i gastronomicznej, w tym: kuchni, firm cateringowych, zakładów produkcyjnych, sklepów, a także restauracji. Coraz częściej ich kompaktowe wersje pojawiają się również w prywatnych gospodarstwach domowych. Większe przedsiębiorstwa korzystają zazwyczaj z wolnostojących pakowarek komorowych, które posiadają średnie lub duże gabaryty. Są to wydajne, szybko pracujące urządzenia, które często umożliwiają pakowanie w pionie, np.: płynów lub produktów sypkich. Natomiast tam, gdzie pakowanie odbywa się rzadko, wystarczające są pakowarki listwowe. Ich dodatkowym atutem jest fakt, że pozwalają na pakowanie produktów o podłużnym kształcie, np.; ryb. Niezależnie od rodzaju,  pakowarka próżniowa – cena waha się od kilkuset do kilku tysięcy złotych – jest wyposażona w pompę oraz listwę zgrzewającą z powłoką teflonową.

Pakowarki próżniowe stają się w dzisiejszych czasach tak powszechnym wyposażeniem kuchni, jak roboty kuchenne lub blendery. Modele listwowe posiadają niewielkie wymiary, można je dowolnie przenosić, pozwalają również na pakowanie produktów o różnych kształtach (w przeciwieństwie do pakowarek komorowych, które wymagają formy dopasowanej do komory).