Zalety soli warzonej

Pod pojęciem warzonej soli spożywczej kryje się sól kuchenna, która produkowana jest w specjalistycznych warzelniach w efekcie procesu oczyszczania soli kuchennej. W przypadku soli warzonej w składzie znajduje się aż 99,9% chlorku sodu. Znajduje ona zastosowanie w przemyśle spożywczym, chemicznym, farmaceutycznym i kosmetycznym. Co jeszcze warto wiedzieć na temat soli warzonej i jej właściwości?

Skład, produkcja i zastosowanie soli warzonej

sól warzona warszawaWarto wiedzieć, że sól warzona to sól rafinowana, czyli oczyszczona z niepożądanych substancji. Proces warzenia soli to odparowanie wodnego roztworu soli kamiennej. Odbywa się on w wysokiej temperaturze, co pozwala na uzyskiwanie chlorku sodu pozbawionego zanieczyszczeń. Proces tego rodzaju może być przeprowadzany w otwartych naczyniach albo w zamkniętych wyparkach z zastosowaniem obniżonego ciśnienia. Jeżeli interesuje nas sól warzona warszawa jest odpowiednim miastem do jej zakupu. Jest ona wykorzystywana jako przyprawa kuchenna oraz jako składnik produktów spożywczych. W odróżnieniu od soli kamiennej w jej składzie nie ma mikroelementów, przez co bardziej słony smak i zużywa się jej mniejszą ilość w porównaniu do typowej soli. Często jest wykorzystywana jako naturalny konserwant czy jako produkt do zasalania mięsa, sera i ryb. Wykorzystywana jest także w celu doprawiania kapusty kuszonej, ogórków czy marynat do grzybów.

Lista zastosowania również poza branżą spożywczą jest znaczna. Obejmuje między innymi przemysł chemiczny, farmaceutyczny oraz przemysł kosmetyczny. Znajduje zastosowanie między innymi w przypadku produkcji soli uzdatniających i zmiękczających, jak również jako składnik środków do zmywarek. Stosowana jest do produkcji sody, wodorotlenku sodu oraz chlorku sodu. Niezbędna jest w przypadku produkcji barwników czy w elektrolizie.