Wykwintne masło orzechowe

Nie od dziś wiadomo, że niektóre rodzaje orzechów uznawane są za wykwintniejsze od pozostałych. Jednym z tego typu orzechów, z pewnością są orzechy nerkowca, których działanie jest jeszcze bardziej złożonym procesem, niż w przypadku orzechów laskowych lub włoskich. Jakie składniki odżywcze przynosi nam wprowadzenie orzechów nerkowca do naszej diety?

Masło z orzechów nerkowca

masło z nerkowcówJeśli chodzi o orzechy nerkowca, możemy je zakupić w postaci surowej lub przetworzonej, np. w masło z nerkowców. Nie musimy obawiać się, iż nerkowce pod postacią masła tracą swoje właściwości, absolutnie nie. Wśród pozytywnych wartości, które możemy dostarczyć naszemu organizmowi, wprowadzając do naszej diety masło z nerkowców, znajduje się m.in. potas, który wpływa stabilizująco na ciśnienie naszej krwi, a także witaminy z grupy B, które wpływają pozytywnie na układ nerwowy. Oznacza to, że spożywając masło z nerkowców, poprawiamy naszą koncentrację, poprawiamy nasze samopoczucie i uspokajamy się znacząco. Masło z nerkowców, ze względu na swoje właściwości, jest doskonałym składnikiem diety osób cierpiących na cukrzycę. Orzechy te bowiem wpływają pozytywnie na proces wchłaniania glukozy przez nasze mięśnie, co znacząco poprawia przyjmowanie insuliny przez odpowiednie tkanki. Masło z nerkowców doskonale sprawdzi się też w przypadku osób, które cierpią na zakrzepicę lub problemy z wąskimi tętnicami.

Jeśli nie mamy pomysłu, w jaki sposób wprowadzić masło z orzechów nerkowca do naszej diety, mam dla was kilka propozycji. Po pierwsze, masło świetnie sprawdzi się jako dodatek do śniadania, zarówno na kanapki, jak i do porannej owsianki. Możemy też zrobić z niego krem kanapkowy, miksując masło z orzechów nerkowca, np. z bananem lub z awokado lub innym owocem o właściwej strukturze.