Wybór zdrowych słodyczy

Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez czekolady, wafelków, ciasteczek i gotowych deserów, które dostaniemy niemalże w każdym sklepie spożywczym. Z pewnością są pyszne, ale już niekoniecznie zdrowe, bo zawierają mnóstwo sztucznych dodatków.

Czy słodkie smakołyki mogą być zdrowe?

zdrowe słodyczeZ pewnością wszyscy producenci powszechnie dostępnych na rynku słodyczy będą zaciekle bronili swoich wyborów, twierdząc, że są dobre  każdy może je jeść, gdyż od tego zależy ich przetrwania. Jednak biały cukier w ogromnej ilości, syrop glukozowo – fruktozowy, barwniki czy słodziki nie należą do zdrowych produktów, których szczególnie powinny unikać dzieci i osoby otyłe. Patrząc na te wyroby, można by stwierdzić, że nie istnieją zdrowe słodycze, jednak na szczęście tak nie jest. Na rynku możemy spotkać coraz częściej zdrowe odpowiedniki popularnych batonów, ciastek czy przekąsek, które świetnie zastępują chipsy, draże czy wafelki. Przede wszystkim znajdziemy je w sklepach spożywczych na działam ze zdrową żywnością lub w ekologicznych sklepach. Nie mniej jednak można je także samodzielnie przygotować w domu, gdyż nie są trudne w przygotowaniu. Batony energetyczne są bardzo proste w przygotowaniu, gdyż wymagają kilku składników, a mianowicie: daktyli, orzechów, płatków owsianych, miodu, sezamu i wiórek kokosowych. Podobnie jest ze zdrowymi ciastkami owsianymi lub jaglanymi, które są wolne od białego cukru i chemicznych dodatków. Jak widać wybór zawsze jest, trzeba tylko odpowiednio szukać, aby je znaleźć.

Choć słodycze mogą być zdrowe, to jednak zawsze trzeba mieć na uwadze, że jest to produkty, który powinien stanowić uzupełnienie diety, a nie jej podstawę. Jeżeli zależy nam na naszym zdrowiu i chcemy wyeliminwać z diety szkodliwe produkty, to warto wybierać zdrowe słodkości.