Jak uprawiać truskawki?
Truskawki są dość wymagającymi i czasochłonnymi roślinami. Wymagają one nie tylko szeregu zabiegów pielęgnacyjnych, ale także ręcznych zbiorów. Dlatego większe plony są podstawą opłacalności tego typu uprawy. Jak jednak wygląda w praktyce polowa uprawa truskawek? I jakich zabiegów wymagają te niskie byliny zielne?
Otóż poszczególne odmiany truskawek różnią się pomiędzy sobą przede wszystkim wielkością owoców, ich stopniem słodkości oraz okresem owocowania. Praktycznie wszystktie odmiany wymagają jednak dobrania podobnego stanowiska. Ważne jest, aby gleba nie była zbyt wilgotna i ciężka. Lekki, przepuszczalny grunt oraz nasłonecznione stanowisko jest połową sukcesu w uprawie. Uprawa truskawek wymaga również odpowiedniego dobrania i posadzenia roślin. Sadzonki truskawek na polskim rynku dostępne są w trzech postaciach. Sprzedawane są nowe odmiany truskawek: sadzonki zielone oraz doniczkowane.
Sadzonki doniczkowane są już ukorzenione. Idealnie nadają się one do przydomowych ogródków czy na balkony lub działki. W polowej uprawie najczęściej wybierane są jednak zielone sadzonki truskawek pochodzące prosto z matecznika. Sprzedawane są one wprost z palet i należy je możliwie, jak najszybciej posadzić do gruntu, aby nie zniszczyły się ukształtowane już systemy korzenne. Do uprawy towarowej możemy wybrać również sadzonki frigo przechowywane zimą w chłodniach. Będziemy mogli je posadzić w okresie od marca do początku czerwca. Sadzonki frigo będą owocować już w pierwszym sezonie.
Uprawa truskawek wiąże się również z koniecznością nawożenia, pryskania oraz wykonywania innych zabiegów pielęgnacyjnych. Układając dawki nawozowe pod dowolne odmiany truskawek, musimy pamiętać o tym, aby nie przesadzić z azotem. Zbyt duża ilość tego pierwiastka w glebie powoduje bowiem powstawanie szarej pleśni. Ten grzyb atakuje truskawki w okresie kwitnienia.
Widoczny jest on jednak dopiero na owocach w postaci plam gnilnych. Wielkotowarowe uprawy wymagają potrójnego pryskania na ich na pleśń na początku i w środku okresu kwitnienia oraz tuż po okwitnięciu krzaków. Dzięki temu zawiązane owoce będą zdrowe.