Jadalne kwiaty na talerzu

Sztuka gotowania nie jest prosta, bo przecież to co jemy, musi smakować i wyglądać zachęcająco. Jedzenie jest jedną z największych przyjemności, dlatego warto przywiązywać wagę do tego co jemy i w jaki sposób. Czasem niewielkie detale potrafią zwykłe danie zmienić w wykwintną potrawę.

Jakie są rodzaje jadalnych kwiatów?  

kwiaty jadalneAby być zawodowym kucharzem, musimy skończyć szkołę gastronomiczną i odbyć praktyki u najlepszych szefów kuchni. Często bywa, że po prostu mamy talent do gotowania i wszystkiego się sami uczymy, metodą prób i błędów. W wykwintnych restauracjach, to co jemy wygląda jak małe arcydzieło. Może nie zawsze się nim najemy, bo porcję są niewielkie, ale udekorowane w mistrzowski sposób. Do dekoracji dania możemy użyć kwiaty jadalne, zioła, lub mini warzywa. Oczywiście dobrze, żeby dekoracja talerza była jadalna. Jemy oczami, a to co ładnie wygląda, podświadomie wydaje się nam smaczne i chętnie tego spróbujemy. Kwiatami możemy dekorować desery, lody, sałatki, a także lekkie dania. Kwiaty mają najczęściej delikatny smak i dodają daniu nietypowego charakteru. Do jadalnych kwiatów zaliczamy bazylię, bergamotkę, czarny bez, czy bratek. Kwiaty możemy kolorystycznie dobierać do potrawy. Niektóre gatunki roślin posiadają witaminy i są nimi między innymi kwiaty brzoskwini, dyni, czy  jaśminu. Oczywiście pomimo, że są jadalne to nie poddajemy je obróbce termicznej, tylko dodajemy do potrawy na samy końcu, tuż przed podaniem. Dostawcami jadalnych kwiatów są firmy zajmujące się ich uprawą. 

Niektóre gatunki roślin ozdobnych, które mogą się stać składnikiem dania, możemy samodzielnie uprawiać u siebie na balkonie w doniczce. Ceny kwiatów jadalnych zależą od ich rodzaju i najtańsze kupimy już za niecałe pięćdziesiąt groszy za sztukę.