Domowy kebab z przyprawą gyros

Kebab jest jedną z z ulubionych potraw wielu osób. Lokale serwujące to orientalne danie, zwykle są oblegane przez licznych smakoszy. Nic w tym dziwnego- oryginalnie przyprawione mięso, mnóstwo warzyw i pyszne sosy- trudno oprzeć się tak przygotowanej potrawie. Jednak równie smaczny, a nawet lepszy kebab, bez trudu przygotujemy samodzielnie w domu.
Jak przygotować najlepszy gyros?
Domowy kebab jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Wykorzystanie świeżych składników jest gwarancją sukcesu. W jaki sposób przygotować go samodzielnie? Potrzebne będą: domowe pity lub lawasze, surówka (najlepiej z kapusty), ulubione warzywa, sosy i oczywiście mięso. To ostanie jest tu najbardziej istotne. Należy je odpowiednio przyprawić. doskonale do tego celu nada się przyprawa do gyrosa. Jest to aromatyczna mieszanka, w której skład wchodzą m.in.: papryka, kumin, majeranek, czosnek, goździki, cynamon, kolendra. Jak wobec tego przygotować mięso? Najlepiej zacząć od zrobienia marynaty, w skład której wchodzą: olej, sól, pieprz, przyprawa do gyrosa i chilli. Kawałki kurczaka lub wołowiny należy natrzeć aromatyczną mieszanką i pozostawić w lodówce na kilka godzin. Po tym czasie mięso smażymy na rumiano lub pieczemy w piekarniku. Dzięki zastosowaniu pachnącej przyprawy, tak przygotowane mięso smakuje wybornie, jest kruche i soczyste. Doskonale nadaje się do nadziewania tortilli, chlebków pita i różnego typu placków.
Ulubione dania typu fast-food, jak chociażby kebab, możemy z łatwością przygotować we własnej kuchni. Takie danie przyrządzone samodzielnie
, niejednokrotnie smakuje lepiej niż w restauracji. Trzeba jedynie sięgnąć po świeże składniki i wykorzystać aromatyczne przyprawy. Do kebaba najlepiej nadaje się przyprawa do gyrosa, dzięki której wyczarujemy orientalne przysmaki.